Het koor


Het koor vroeger en nu

De Baronica’s bestaan dit jaar 30 jaar. Het koor is in 1990 ontstaan als een studentenkoor in een huis op de Baronielaan waar enkele studenten van het Rotterdamse Conservatorium woonden. Daar dankt het koor ook zijn naam ‘Baronica’s’ aan. Uit die begintijd van het koor zijn nog steeds enkele leden in het koor actief. En dat wil wel wat zeggen!

De Baronica’s tellen nu ongeveer 30 leden, verdeeld over vier stemgroepen: sopranen, alten, tenoren en bassen. Op dit moment zoeken we vooral aanvulling met tenoren. De leeftijd ligt vanaf eind veertig. En uiteraard zijn we allemaal jong van hart. Daar zorgen de liefde voor (koor-)muziek, de onderlinge sfeer en de daaruit ontstane vriendschappen wel voor! Niet voor niets hebben de Baronica’s als lijfspreuk ‘Waar stemmen vrienden maken’. Maar er zou in één adem aan kunnen worden toegevoegd: ‘Hét medicijn tegen ouderdom en chagrijn’.

 

Waar, wanneer en hoe vaak repeteren de Baronica’s?

De Baronica’s hebben vanaf augustus 2017 hun repetitieruimte in 'Mariëndal', gelegen aan de Duivelsbruglaan 13 (achter de Hervormde Kerk in het Ginneken, aan de oevers van de Mark).
Hier wordt wekelijks op donderdagavond tussen 20.30 en 22.30 uur gerepeteerd. En na de repetitie blijft menigeen nog – zonder enige verplichting - voor een gezellige en doorgaans heel vermakelijke nazit onder het genot van een drankje. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen repetities.
Naast die wekelijkse repetities hebben de Baronica’s ook elk jaar wel een koordag op een verrassende locatie in Breda of omgeving (in 2016 bijvoorbeeld bestaande uit een flash mob in de Ikea-vestiging in Breda, in 2017 doorgebracht met de cliënten op een zorgboerderij, en in 2018 op verschillende locaties op fietsafstand (Ginneken en Haagse Beemden). Doorgaans vindt die dag in april of mei plaats. Intensieve oefening en stemvorming strijden dan om voorrang met vriendschap en gezelligheid gedurende de gehele dag, die wordt afgesloten met een etentje.

Wat zingen de Baronica’s zoal?

Ons repertoire is zeer veelzijdig: Of het nu om muziek van zowel klassieke als hedendaagse componisten gaat of om populaire werken als ‘Aan de Amsterdamse Grachten’, ‘Bridge over troubled water’ van Simon & Garfunkel of om andere, minder bekende, maar niettemin schitterende zangwerken gaat, de Baronica’s zingen het graag en met veel overtuiging. En natuurlijk zingen wij ook het meer of minder bekende kerstrepertoire.
De meeste nummers worden aangedragen door de dirigent, maar uiteraard kunnen de leden ook zelf voorstellen doen. De 'repertoirecommissie' houdt samen met de dirigent de vinger aan de pols en regelmatig wordt de interesse voor de verschillende nummers gepeild. Niet alleen bij de leden, maar ook tijdens uitvoeringen bij het publiek.

De dirigente

De Baronica’s zingen sinds september 2018 onder de bezielende leiding van Hilda Veen. Hilda heeft tot nu toe vooral naam gemaakt met haar gitaaronderwijs aan jongeren, maar laat zich ook als koordirigente bepaald niet onbetuigd. Haar enthousiaste en energieke instelling strekken tot voorbeeld. Daarmee inspireert zij de Baronica's op voorbeeldige wijze en voert ze het koor in de repetities en uitvoeringen tot grootse prestaties. Daarmee heeft zij zich in heel korte tijd een waardevolle en geliefde toevoeging voor de Baronica's getoond, en daarmee ook een waardig opvolgster van Foppe Mollema. Haar repertoiresuggesties zijn zonder meer verrassend. Bij dit alles spreekt het voor zichzelf dat zij de Baronica's af en toe op haar 'huisinstrument', de gitaar, begeleidt. Maar zij toont zich ook niet beducht voor een stukje piano- of synthesizerbegeleiding. En als het helemaal zou moeten, dan neemt zij zonder aarzelen de trombone ter hand ...

Optredens van de Baronica’s

Doorgaans zijn er gedurende het jaar enkele optredens. Zo hebben de Baronica’s onlangs regelmatig met veel enthousiasme bijgedragen aan de muzikale sfeer op kerstmarkten in Breda (zoals onlangs nog in de Belcrum). En ook wordt wel medewerking verleend aan Bredase evenementen, zoals de Monumentendag, de jaarlijkse Kulturele Amateur Manifestatie (KAM) in het Chassé-theater, het tweejaarlijkse Anton Pieck-festival in en om het Begijnhof en de zomerse 'Tour de Chant' langs vijf locaties.

Daarnaast organiseert het koor zelf regelmatig uitvoeringen. Bijvoorbeeld een concert of openbare repetitie in de Waalse kerk aan de Catharinastraat, uitvoeringen in de eigen repetitielocatie Mariëndal (laatstelijk in april 2019: Reis langs de vier seizoenen), dan wel in de daarmee in verbinding staande Hervormde Kerk aan de Ginnekenmarkt (in mei 2018). Gezamenlijke uitvoeringen met andere koren en muziekgezelschappen worden daarbij niet geschuwd. Ook werden en worden met enige regelmaat uitvoeringen verzorgd in verzorgingshuizen in Breda.

Uit het bovenstaande blijkt wel dat de Baronica's graag zingen bij evenementen of in kleinere "concerten". In overleg kan een passend programma samengesteld worden. Hiervoor is onze secretaris, het eerste aanspreekpunt (zie de  ‘Contact’-pagina).

 

Voor 2020 geplande uitvoeringen:
* zondagmiddag 15 maart: uitvoering in Woonzorgcentrum 'De IJpelaar'; uitvoering afgelast vanwege het coronavirus.
* zondagmiddag 8 november: Groot Reünieconcert in Huis van de Heuvel (Mgr. Nolensplein 1, Breda).
In het kader van het 30-jarig bestaan van de Baronica's wordt een reünie-concert van huidige en oud-leden van de Baronica's gegeven (met veel dank aan de Gemeente Breda voor de ontvangen cultuursubsidie die dit concert mede mogelijk maakt!).
* donderdagavond 17 december: Kerstconcert in Woonzorgcentrum 'De Breedonk'.